MENU
Головна » 2013 » Лютий » 19 » Дмитро Табачник обґрунтовує свої дії стосовно мови навчання (виховання)
 
23:29
Дмитро Табачник обґрунтовує свої дії стосовно мови навчання (виховання)
Мова є унікальним інструментом формування інтелектуальної людської особистості. Народ і мова не можуть існувати окремо, вони невіддільні одне від одного. Мова народу передає його автентичність, унікальність і неповторність, вона є найбільшою цінністю нації. Орієнтація ж людини на мову як цінність (як і на будь-які інші конкретні цінності) виникає в результаті їх попередньої позитивної оцінки. Проте про орієнтацію на ту або іншу цінність можна говорити тільки тоді, коли суб'єкт запроектував у своїй свідомості оволодіння нею. Не заглиблюючись далі у психологічний аналіз мотивації відношення громадян України до державної мови (а воно різне), переглянемо фрагменти  публікацій попередніх років та попробуємо їх проаналізувати.

23.03.2010
Табачник про мову навчання, Голодомор і Бандеру
Батьки українських школярів і студенти отримають право обирати мову навчання, заявив міністр освіти і науки Дмитро Табачник.
«Ми вже зараз створюємо робочу групу, яка повинна розглянути найбільш хворобливі питання освіти, у тому числі і по мові. Головний принцип, який буде закладений, - батьки учнів в школі і студенти у вузах повинні мати право самі обирати, на якій мові вчитися. Вони повинні давати заявки, і вони повинні задовольнятися», - сказав міністр в інтерв'ю газеті «Сегодня».
Табачник відзначив, що планує в квітні зібрати в міністерстві «всіх 500 директорів київських шкіл і запитати у них, як вони виконуватимуть законодавство України щодо вимог батьків самим обирати мову навчання дітей».
«Що стосується вузів, то оскільки вони отримають більше автономії, отже, вони зможуть гнучкіше визначати і мову навчання», - додав міністр.
Джерело: http://gazeta.ua/

21.11.2012  
http://k.img.com.ua/static/img/spacer.gif 
Табачник назвав психопатами депутатів, які зірвали голосування щодо законопроекту про мову виховання у дитсадках
Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник виступає за дозвіл батькам обирати мову виховання дітей у дошкільних навчальних закладах.
Сьогодні, 21 листопада, на прес-конференції в Києві він прокоментував вчорашній провал голосування в Раді за законом №9714-1 «Про дошкільну освіту».
«Психопатія і істерика, яку застосовували жахливо невиховані народні депутати, засмучує, тому що і європейська, і загальноцивілізаційна, і просто людська норма, на мою думку, нічого не порушує, якщо ... батьки дитини беруть участь у визначенні, якою мовою її виховувати», - заявив Табачник.
При цьому він наголосив, що відхилений парламентом законопроект містив низку інших норм, які були важливі для дошкільної освіти.
Зокрема, законопроект передбачав введення посади професійного медика в дошкільному закладі і дозвіл введення посади творчого вихователя.
Як повідомлялося, 20 листопада Верховна Рада України не змогла прийняти закон, який передбачав створення дитячих садків або окремих груп в них з мовою виховання «національною або іншою мовою».

Згідно з автобіографією, Дмитро Табачник захистив докторську дисертацію «Феномен тоталітарно-репресивного суспільства в Україні в 20-х - початку 50-х рр.»
Джерело: http://uk.wikipedia.org/

Напевно, саме тому у завданнях ЗНО-2012 з історії України залишилося цікаве запитання:
44. Наприкінці 1950-х рр. у СРСР розпочалася реформа шкільної освіти, одне з положень якої передбачало вибір батьками мови навчання дітей. Українська інтелігенція виступила проти цього положення, тому що воно
А сприяло русифікації системи освіти в УРСР.
Б суперечило Закону «Про мови в Українській РСР».
В створювало умови для дискримінації російської мови.
Г відновлювало практику політики «українізації» 1920-х рр.
Правильна відповідь: А.
Український центр оцінювання якості освіти. Офіційний звіт про проведення зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів у 2012 р., Київ. 2012, с. 106
Джерело: http://www.mon.gov.ua/

Отже, речі названі своїми іменами. Ніхто нікого не обманює… Просто хочеться комусь повторити події 1950-х...

Переглядів: 1161 | Додав: moroz | Рейтинг: 4.6/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Джерела інформації
Довідник
Контакти


м. Бурштин